
| Magisch Maastricht trekt 600.000 bezoekers: hoe houden we de stad bereikbaar? Gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en Q-Park bundelen hun krachten.
Lees meer
Vanuit een jarenlange en natuurlijke transitie verandert de rol van Q-Park van parkeeroperator naar mobiliteitspartner voor lokale overheden en mobiliteitsaanbieders. Het doel: samenwerken aan bereikbare en leefbare steden.
Q-Park voorziet al meerdere decennia zeven West-Europese landen van off-street parkeerinfrastructuur met kwalitatieve parkeerfaciliteiten en biedt digitale parkeeroplossingen aan voor verschillende doelgroepen. De voorbije jaren zijn beleidsmakers in meer dan 300 steden Q-Park steeds meer gaan betrekken als duurzame mobiliteitspartner. In die positie beheert of exploiteert het bedrijf niet enkel parkeerfaciliteiten, maar maakt het deel uit van de Europese mobiliteitstransitie door steden te adviseren over het parkeren van voertuigen in hun duurzame stedelijke mobiliteitsplannen (SUMP). Deze strategie gaat Q-Park nu zichtbaarder maken op internationaal niveau.
Q-Park heeft de ambitie om haar aanwezigheid te vergroten, met name in steden met een aantrekkelijke marktdynamiek en waar het aantal inwoners blijft stijgen. “Deze stijging beïnvloedt het aantal personenauto's en de vraag naar parkeerfaciliteiten,” aldus Theo Thuis – Managing Director Innovations. “De trek naar stedelijke gebieden valt bovendien samen met de trend naar milieuvriendelijkere auto's en de uitdaging om steden leefbaar en bereikbaar te houden, met meer publieke en goed gereguleerde publieke ruimte.”
Daarbij neemt Q-Park telkens de behoeften van lokale bewoners en bedrijven als vertrekpunt om in een vroeg stadium met steden en beleidsmakers om tafel te gaan zitten. Het bedrijf kijkt niet alleen naar de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad, maar ook naar educatieve, economische, sociale en veiligheidsnormen. Theo Thuis: “In plaats van automobilisten te faciliteren, wil Q-Park het voor hen anders inrichten: weg met doelloos rondjes rijden op zoek naar een parkeerplek op straat. We zorgen voor efficiënte en gelimiteerde autobewegingen rechtstreeks naar de bestemming, met behulp van reserveringsmogelijkheden. We zorgen dat allerlei vervoersmiddelen bij ons kunnen parkeren (auto’s, fietsen, scooters). En we zorgen voor laadpalen voor elektrische voertuigen.”
De Mobility Hub is de volgende stap in parkeren en mobiliteit, en symbool van Q-Park’s strategie als duurzame mobiliteitspartner. Het is een plek waar verschillende diensten samenkomen. Parkeren, reserveren, laden en overstappen op een andere vorm van (deel)vervoer kan bij de reeds bestaande parkeerfaciliteiten. Q-Park biedt naast gebruikelijke parkeerfuncties ook alternatieven voor verplaatsingen in de stad, in samenwerking met duurzame mobiliteitspartners: openbaar vervoer, mogelijkheden tot auto- en fietsdelen (of huur), fietsenstallingen, laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, en bijvoorbeeld fietslockers voor het opbergen en opladen van fietsbatterijen.
Q-Park Mobility Hubs zijn vanzelfsprekend aangesloten op ons digitaal platform Q-Park PaSS (Parking as a Smart Service). PaSS zorgt voor een naadloze dienstverlening met digitale toegang en automatische betaling. Door kentekenherkenning rijden bezoekers met een online reservering of met de Q-Park app eenvoudig in en uit. De slagboom opent automatisch en er is geen ticket meer nodig. Hierdoor zijn waardevolle samenwerkingen ontstaan met bezoeksdoelen, evenementenorganisaties en (deel)vervoeraanbieders.
In Nederland heeft Q-Park al heel wat stappen gezet als duurzame mobiliteitspartner.
Mobility Hub Q-Park Centrum
In 2023 opende Q-Park Nederland haar eerste volledige Mobility Hub in het centrum van Den Haag. In Mobility Hub Q-Park Centrum kunnen bezoekers naast parkeren, ook elektrisch (snel)laden, overstappen op deelvervoer zoals deelscooters, -auto’s en –fietsen en pakketjes kunnen gemakkelijk worden afgeleverd of opgehaald bij de pakketautomaten van verschillende aanbieders.
“De vraag naar laadpunten neemt toe en wij stellen onze ruimte graag beschikbaar voor nieuwe vormen van dienstverlening zoals snelladen”, zegt Michiel Tenge, algemeen directeur bij Q-Park Nederland. “Met het toevoegen van deelvervoer kunnen klanten moeiteloos van A naar B reizen om zo gemakkelijk en efficiënt op hun bestemming te komen."
Q-Park Frontenpark
In Maastricht is in 2024 het voormalige parkeerterrein Q-Park Frontenpark niet alleen getransformeerd tot de grootste parkeerlocatie van de stad, maar ook tot Mobility Hub. Op verzoek van de gemeente is de capaciteit flink verhoogd om de parkeerdruk aan te kunnen. “Als mobiliteitspartner denken we graag mee over de bereikbaarheid van onze thuisstad Maastricht”, licht Maxime Vissers, Acquisitiemanager bij Q-Park Nederland, toe. Q-Park Frontenpark is strategisch gelegen aan de rand van de stad. In samenwerking met deelmobiliteitsaanbieders kunnen bezoekers de laatste kilometers naar hun eindbestemming afleggen met een deelfiets. “Met de ambitie om een overslagpunt voor goederen te worden, verwachten wij tevens bij te dragen aan de zero-emissie zone (ZES) en de selectieve toegankelijkheid van de binnenstad”, aldus Maxime Vissers.
Q-Park Zuidplein
In Rotterdam heeft Q-Park in 2024 de elektrische laadfaciliteiten flink uitgebreid. Dit biedt meer gemak en slimme mobiliteit voor de bezoekers en bewoners van het gebied. Bezoekers van Winkelcentrum Zuidplein of van evenementenlocatie Rotterdam Ahoy kunnen hun auto (snel)laden terwijl ze boodschappen doen, een dagje winkelen, of een concert bezoeken. Het nabijgelegen OV-knooppunt maakt een makkelijke overstap mogelijk. Daarnaast faciliteert het EV-rijders die in de buurt wonen of werken. Denk aan taxi’s, koerierdiensten, wijkverplegers en zorgverleners. Zij worden gevraagd steeds meer elektrisch te gaan rijden en kunnen nu tussendoor gemakkelijk (snel)laden en zo weer opgeladen de weg op.
Uitbreiding van het Mobility Hub netwerk